loading ...

A place of fluid exchanges / Annemasse

Development of a multimodal hub

At the heart of the proposed multimodal hub, the station building, is a true sign for a new image of the neighborhood. A meeting space, a crossing space, an activity and service area, energize the district. A huge glass dome merges the old nineteenth station and the future of the convention center hall Taponnier, a place of global services for travelers. The roof of the nave and stringy interior volumes are illuminated to create a sign in the urban landscape. Instead, the foundation and all the constituents of the landscape service are lit. Between them, an atmosphere of darkness creeps. In the station, passing under the tracks connecting the northern district south plaza is designed as much for its qualities of daylight than for its atmosphere at night. In the north, the former railway roundhouse is highlighted. In 2030, she'll become an urban recreational center in the heart of the future linear park.

contracting authorityAnnemasse Agglo
architectGautier + Conquet
landscape designerEwen Le Rouic
project managerles éclaireurs
project size17 ha
budget8 100 000 €HT
competition2012